Morgen, maandag 5 juni, is het precies 150 jaar geleden dat het eerste schip, de Lalla Rookh, met ongeveer 400 Hindostaanse contractarbeiders vanuit India in Suriname aankwam.
Na afschaffing van de slavernij namen contractarbeiders uit India het zware werk op de plantages over van de tot slaaf gemaakten. In de periode 1873-1916 emigreerden ruim 34.000 Hindostanen met 64 schepen uit Indië naar Suriname om daar als contractarbeider op de plantages te werken.
Om stil te staan bij 150 Jaar Hindostaanse Immigratie zijn er verschillende activiteiten in Den Haag. Morgen is er een kranslegging bij het Nationaal Hindostaans Immigratiemonument op het Hobbemaplein. Vandaag is er van 13.00 tot 22.00 uur een uitgebreid cultureel programma in theater Amare.
In Den Haag wonen meer dan 45.000 mensen met een Hindostaans-Surinaamse afkomst.
Tekst gaat door onder foto.
Bewustzijn
Tijdens de bijeenkomst vandaag in Amare zal onder meer wethouder Mariëlle Vavier van Inclusie spreken. "Herdenken is erkenning, herdenken is in leven houden van de geschiedenis. De geschiedenis van voorouders en de geschiedenis die deze stad heeft gemaakt tot de stad waarin wij nu met zijn allen leven", zegt Vavier. "Wij moeten en zullen blijven investeren in ons bewustzijn over het koloniaal- en slavernijverleden. Hierin moeten we ook de link met de contractarbeiders uit India blijven leggen. Want deze geschiedenis is te belangrijk en deze gemeenschap is te mooi, om niet genoeg gezien en gehoord te worden. Daar hopen we samen met onze inwoners aan te blijven werken, ook na deze herdenking."